Kulde- og varmepumpeteknikk

Heltidsstudium 2-årig kulde- og varmepumpetekniker eller 1-årig kjølemaskinist utdanning.

Kulde og varmepumpeteknikk gir deg utfordringer i en interessant bransje som er av livsviktig betydning for store deler av samfunnslivet. Utdanningen er to-årig, men det er også mulig å avslutte etter ett år med kompetanse kjølemaskinist.

Trondheim fagskole er den eneste fagskolen i landet som tilbyr fordypning Kulde- og varmepumpeteknikk. Da det ikke finnes noen utdanning innen fagområdet på ingeniørnivå, betyr dette at etterspørselen etter våre studenter er stor. De fleste som ønsker det får arbeid før studiet er avsluttet. Fordypning Kulde og varmepumpeteknikk benytter de samme velutstyrte laboratorier som den tidligere Kjølemaskinistskolen.

Studiet gir kunnskaper om:

• hvordan kulde- og varmepumpeanlegg er oppbygd og fungerer
  • hvordan energioptimalisere kulde- og varmepumpeanlegg
  • myndighetenes krav til driftspersonell for alle typer kulde- og varmepumpeanlegg
  • lese og tegne P&ID-skjema på Autocad
  • bruk av vanlige og kulderelaterte dataprogrammer
  • teori som kreves for å ta Mesterbrev i kuldemontørfaget.
  • plan- og bygningsloven

Relevant fagbrev eller relevant praksis. Kulde og varmepumpefaget er et svært sammensatt fag, derfor vil ulike fagbrev kunne være relevante for inntak. Eksempler på aktuelle fagbrev:

• Kuldemontør
  • Automatiker
  • Elektro
  • Rørlegger/ industrirørlegger
  • Bilmekaniker
  • Sveiser
  • Motormann

Andre fagbrev innen elektro – mekanisk – TIP vil også kunne være relevante. Ta derfor kontakt med skolen for og få vurdert ditt fagbrev i forbindelse med inntak. Du kan også komme inn uten fagbrev hvis du har minst 5 års relevant praksis. Ta gjerne kontakt for å få vurdert den praksisen du har.

Oversikt over utdanningsveier innen kulde- og varmepumpeteknikk.

Jobbmuligheter etter endt studium

Som kuldeteknikker eller kjølemaskinist blir du kvalifisert til å arbeide med prosjektering av kulde- og varmepumpeanlegg som:

• prosjektleder
  • prosjektingeniør
  • servicetekniker
  • montasjeleder
  • kjølemaskinist på land eller på båt
  • teknisk drift
  • ventilasjonskjøling
  • prosessanlegg
  • lærer, opplæring i bedrift
  • salg/selger

Utdanning kvalifiserer også til stilling som mellomleder i ulike bedrifter.

Kode: FTT02H

Nasjonal plan